De voordelen van een PIM-systeem

Benieuwd wat een PIM systeem kan doen voor jou bedrijf? De voordelen van een PIM systeem hebben wij voor u op een rijtje gezet. De populariteit van PIM-systemen zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. Skwirrel ziet dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om over te stappen op een PIM-systeem. Zeker geen vreemde keuze aangezien een PIM-systeem niet mag ontbreken binnen een gezonde E-commerce strategie. Maar wat zijn die voordelen dan precies?

1. PIM verhoogt de datakwaliteit

Skwirrel merkt bij nieuwe relaties dat het managen van productdata niet altijd even vanzelfsprekend is. Productdata is vaak verdeeld over verschillende systemen, waardoor de klant versnipperde, inconsistente en onjuiste productinformatie te zien krijgt. Met PIM wordt alle productinformatie gecentreerd in één systeem. Hierdoor kan op elk (digitaal) kanaal volledige en juiste productinformatie worden getoond aan uw klanten. Dit geeft een enorme boost aan de kwaliteit van uw productdata. In het overzichtelijke PIM systeem van Skwirrel is er een dashboard toegevoegd waarop bedrijven kunnen zien op welke punten hun productdata verbeterd kan worden om zo de datakwaliteit te verhogen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bedrijven met een PIM systeem 50% meer controle hebben over hun productdata ten opzichte van bedrijven zonder een PIM systeem. En wie wil dat niet.

2. Succesvollere webshop

Voor de consument is steeds meer productinformatie beschikbaar en consumenten nemen vaker de tijd om producten online te vergelijken. Om als bedrijf te voldoen aan de verwachtingen van de consument is het gewenst om de productinformatie op orde te hebben. Hiervoor is een PIM-systeem ideaal. Webshops met een PIM-systeem hebben meer omzet dan webshops zonder een PIM-systeem. Daarnaast worden webshops met PIM beter gevonden in de zoekmachines en hebben een hoger conversiepercentage en een lager retourpercentage. Door de data beschikbaar te stellen aan de consument resulteert dit in een verwachting over het product. Relaties van Skwirrel hebben dan ook ervaren dat ons PIM-systeem voor betere online resultaten zorgt. Allemaal redenen om na te gaan wat PIM voor uw organisatie kan betekenen.

3. PIM zorgt voor een meer productiviteit binnen uw organisatie

In het tijdperk voor PIM moest productinformatie vanuit verschillende systemen handmatig worden verwerkt in externe bronnen. Maar met PIM is het invullen van Excelbestanden en veel handmatig inklopwerk geschiedenis. PIM haalt productdata op uit verschillende systemen en exporteert deze gegevens met één klik op de knop naar de juiste (online) bestemming. Hiermee wordt voorkomen dat er menselijke fouten worden gemaakt waar veel tijd ingestoken moet worden om ze op te lossen. De tijd die hiermee gewonnen wordt kan worden gebruikt voor andere bedrijfsactiviteiten. De kosten van een PIM-systeem worden dan ook moeiteloos terugverdiend.

4. PIM zorgt voor een groter productaanbod

Voor bedrijven die middels hun PIM-systeem overzicht hebben in hun productaanbod is het makkelijker om het productaanbod uit te breiden. Doordat de data toegankelijk en overzichtelijk is, wordt de grip die bedrijven op hun data hebben, vergroot. Met PIM gaan de interne processen sneller en kunnen nieuwe producten sneller op de markt worden gebracht. Dit zijn allemaal voordelen die het mogelijk maken om een zo uitgebreid mogelijk productaanbod te hanteren. Uiteraard heeft een breed en diep productaanbod een positieve uitwerking op de omzet van een onderneming.

5. Snellere Time-to-MarketVeel ondernemingen hebben moeite om nieuwe producten op tijd te lanceren. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75% van de nieuwe producten te laat op de markt wordt gebracht. Uiteraard wordt hiermee veel omzet verspild. Gelukkig heeft PIM hier een oplossing voor. Waar zonder een PIM systeem veel productinformatie handmatig moet worden verwerkt en worden doorgezet naar verschillende kanalen, kan met PIM veel van dit werk worden geautomatiseerd. Een snellere Time-to-Market en een groter marktaandeel zijn het gevolg.

Veel ondernemingen hebben moeite om nieuwe producten op tijd te lanceren. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75% van de nieuwe producten te laat op de markt wordt gebracht. Uiteraard wordt hiermee veel omzet verspild. Gelukkig heeft PIM hier een oplossing voor. Waar zonder een PIM systeem veel productinformatie handmatig moet worden verwerkt en worden doorgezet naar verschillende kanalen, kan met PIM veel van dit werk worden geautomatiseerd. Een snellere Time-to-Market en een groter marktaandeel zijn het gevolg.

PIM, doe er je voordeel mee!

Verhoogde datakwaliteit, succesvollere webshop, meer productiviteit, groter productaanbod en snellere Time-to-Market zijn de belangrijkste voordelen van een PIM systeem. Met al deze voordelen kunnen bedrijven die online veel zaken doen niet meer zonder. U wilt toch ook uw processen optimaliseren? Geïnteresseerd in wat een PIM-systeem voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Skwirrel om de mogelijkheden te bespreken.

Relevante blogartikelen

ETIM-classificatie, wat is het en hoe werkt het?
ETIM staat voor Europees Technisch Informatie Model en is een standaard classificatie in de installatiebranche en bouwsector.
PIM en SEO: ingrediƫnten voor een succesvolle webshop
Bij relaties van Skwirrel merken wij dat PIM en SEO essentieel zijn om online succesvoller te worden. Maar wat zijn nu de belangrijkste voordelen van PIM?

Experience what we can do for you? Contact us for information, advice and enthusiasm.